Jak ušetřit za energii v kuchyni?


17. 6. 2016

Autor

 

V kuchyni je zpravidla velký prostor pro nejrůznější energetické úspory. V praxi to znamená jen změnit několik návyků, bez nutnosti zásadních úprav životního stylu. Máme pro vás několik praktických tipů, s jejichž pomocí můžete snížit spotřebu energie v kuchyni i o více než polovinu. 

Vaření: vyplatí se rychlovarná konvice a indukční sporák

V rychlovarné konvici, která je úspornější a rychlejší než sporák. Neplatí to ovšem pro indukční sporák nebo vařič, který je naopak účinnější než rychlovarná konvice. Pro úsporu při vaření je také důležité vybírat vhodný hrnec. Nejúspornější vaření je takové, při kterém se využívá hrnec s rovným dnem a stejným průměrem jako plotýnka. Nezapomínejte pak uchovávat teplo pomocí pokliček. Významnou úsporu představuje využívání tlakového či parního hrnce, který spotřebuje až o 70 % méně energie než obyčejný hrnec.

Lednice: velmi důležité je včasné odmrazování

Lednička může pro rodinný rozpočet představovat velkou zátěž. Starší typy chladniček s mrazničkou spotřebují za rok i více než 600 kWh elektřiny. Oproti tomu novější modely energetické účinnosti A+++ spotřebují až o 70 % méně energie. „Při výběru nové chladničky berte v potaz také její velikost. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů,” vypočítává Ivana Klobušníková, jednatelka občanského sdružení Energy Centre České Budějovice, které poskytuje poradenství v oblasti hospodárného využívání všech druhů energií.

Dalším prohřeškem je oblíbené otevírání dvířek ledničky na delší dobu, které představuje značnou energetickou zátěž. Dobře si proto rozmyslete rozmístění potravin tak, aby bylo přehledné a efektivní. Při vybalování nákupu šuplík naplňte potravinami mimo ledničku. Do ní pak vkládejte šuplík už plný. Důležité je také umístění samotné ledničky, která by měla být co nejdále od zdrojů tepla a měl by kolem ní proudit vzduch. Každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky asi o 4 %. Nezapomínejte ani na údržbu ledničky a na pravidelné odmrazování. Námraza vyšší než 3 mm totiž zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. Ideální teplota v chladničce je +7 stupňů Celsia.

Mytí nádobí: z hlediska úspor vítězí myčka

Klíčovou oblastí úspory v kuchyni je mytí nádobí. Nejméně úsporným způsobem je to ruční, a to pod intenzivně tekoucí vodou. Takto dojde během 10 minut mytí ke spotřebě asi 120 litrů vody, což odpovídá plně napuštěné vaně. Mytí pod tekoucí vodou tak představuje navýšení účtu za spotřebu vody až o 3 300 korun ročně. Největší úsporou jsou však myčky nádobí, které šetří vodu o 30 až 65 % oproti mytí pod tekoucí vodou. Vlastní je přitom jen třetina českých domácností. Úsporné myčky spotřebují v programu Eco na jeden cyklus 10 litrů vody a přibližně 1 kWh elektrické energie na ohřev vody a provoz myčky. Za roční provoz úsporné ekologické myčky nádobí zaplatíte jen cca 1 200 Kč.