Kolik zaplatíme za vytápění v topné sezóně 2013/2014?

Srovnejme tuhá paliva, plyn, ústřední topení a elektřinu! Vyplatí se vyměnit přímotop za tepelné čerpadlo?


13. 10. 2013

Autor

Čtenáři a novináři z jiných médií nám často adresují dotazy, týkající se cen energií. Shrňme si odpovědi, které jsou klíčové pro nadcházející topnou sezónu!

Kolik průměrně protopí domácnost v bytě, pokud používá ústřední topení, plyn, nebo elektřinu? A kdo může vzhledem ke zdražování, nebo zlevňování energií očekávat největší změny v účtech?

Uveďme si nejdříve ceny za energie, použité na vytápění průměrného bytu* během poslední topné sezóny (2012 – 2013). Vyúčtování za zemní plyn kolísalo kolem 15 100 Kč, hodně ale záleží na vybraném dodavateli neboli prodejci energie. Ústřední topení stálo průměrně 21 900 Kč, ovšem přetrvávají značné meziregionální rozdíly; například v Pardubicích zaplatila domácnost za stejné množství tepla dvakrát méně než v Jablonci. Vytápění prostřednictvím elektrických přímotopů bylo podstatně nákladnější, spolklo přes 30 000 Kč, zase záleží na zvoleném dodavateli energie.

Ceny tepla v bytě

Zemní plyn:
15 tisíc Kč

Ústřední topení:
22 tisíc Kč

Přímotopy:
30 tisíc Kč

Ceny tepla v domku

Pelety:
20 tisíc Kč

Plynový kotel:
27 tisíc Kč

Přímtopy:
54 tisíc Kč

Kam směřuje vývoj na trzích a jak zasáhnou do cenotvorby státní úřady?

V nadcházející topné sezóně (2013 – 2014) lze očekávat lehké zdražení plynu řádově o stokoruny a výrazné zlevnění elektřiny řádově o tisícikoruny. Nepřeceňujme ale obecné tendence. Důležitější je vaše individuální rozhodnutí, zda využijete možnost rychle a jednoduše změnit dodavatele energie. Ostatně přesvědčte se prostřednictvím nezávislé kalkulačky elektřiny a kalkulačky plynu! Bohužel ústřední topení takové alternativy neumožňuje, protože teplárnu můžete změnit leda přesunem do jiného regionu.

Co zaplatí za vytápění domácnost v rodinném domku, pokud využívá plynový kotel, kotel na tuhá paliva, nebo elektřinu?

Nejlevnější bývá kotel na tuhá paliva, přičemž podmínkou není samostatná těžba a zpracování dřeva, ani jeho dovoz z nedaleké pily. Například vytápění rodinného domku peletami stojí kolem 20 000 Kč. K dostání jsou přitom již zcela automatizované kotle, které si samy doplňují palivo. Kromě biomasy je k rodinnému rozpočtu shovívavé také hnědé uhlí.

Plynový kotel vloni přišel naši modelovou domácnost* přibližně na 26 800 Kč, v závislosti na dodavateli energie. Vytápění prostřednictvím přímotopů bylo jednoznačně nejnákladnější, dostáváme se přes 54 200 Kč.

Zlevnění elektřiny již oznámil ČEZ, snížením cen pro rok 2014 zřejmě zareagují také další dodavatelé. Zůstane přesto vytápění elektřinou nejdražší?

Kvalitní tepelné čerpadlo sníží cenu za vytápění na úroveň tuhých paliv.
Přímotopy budou nadále nejnákladnější, přestože nastává výjimečně příznivá souhra okolností. Nejenom ČEZ sníží cenu samotné elektřiny, navíc zlevní distribuční poplatky za správu rozvodné sítě (elektrických drátů), a zároveň klesne povinný příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Přímotopy přesto zůstanou nejdražší, i když celkové vyúčtování může spadnout o více než 10 %. Tento způsob vytápění je zkrátka velmi nákladný.

V jiné situaci je ovšem domácnost, která platí elektřinu za provoz tepelného čerpadla. Vstupní investice sice činí řádově až stovky tisíc korun, ale návratnost je relativně rychlá, protože provozní náklady* jsou oproti přímotopům poloviční. Kvalitní tepelné čerpadlo může snížit cenu za vytápění na úroveň tuhých paliv.

Kotle na tuhá paliva musejí být do devíti let vyměněny. Budeme moci i potom vytápět dřevem, briketami, či uhlím?

Většina kotlů na tuhá paliva musí být vyměněna do roku 2022 kvůli novele zákona o ochraně ovzduší. Spadají totiž do první nebo druhé emisní třídy, což znamená, že nesplňují přísnější kritéria pro ochranu okolního prostředí. Peletami, ale i dřevem, briketami či uhlím však budeme moci topit nadále. Kotle na tuhá paliva ovšem budou muset od roku 2022 spadat do třetí nebo vyšší, tedy přísnější emisní třídy. Stát poskytuje domácnostem dotace na výměnu těchto zařízení v rámci projektu Nová zelená úsporám, pro který byla vyčleněna miliarda korun – podrobnosti najdete na adrese Jaknazelenou.cz.
____________________________________________________
* Pozn.: Počítáme se spotřebou tepla 40 GJ (byt) a 70,95 GJ (rodinný domek). Předpokládáme výhřevnost pelet 18 MJ/kg a reálný topný faktor tepelného čerpadla (kolikrát více vytvoří tepelné energie oproti přijaté elektrické energii) 2 až 3,5.

Štítky: , , ,

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *