Přejděte na LED žárovky. Ušetří vám až 80 % energie oproti klasickým žárovkám


12. 7. 2018

Autor

Jaké světlo vyberete k vám domů, ovlivní nejenom vaše rozpoložení, ale také vaši peněženku. Poradíme vám, jak díky světlu ušetříte peníze z rozpočtu domácnosti.

Místnosti a teplota světla

Pokud vybíráte osvětlení do svého domova, pamatujte na to, že i teplota světla a umístění má svá pravidla. Do míst, kde potřebujete pracovat, se lépe hodí bílé světlo. Typicky se jedná o kuchyňskou linku, na které připravujete pokrmy a vaříte. Naopak do míst sloužících spíš jako relaxační zóna vám bude příjemnější teplejší žluté světlo ideálně s funkcí stmívání. Teplá žlutá barva je vhodná do ložnice nebo do dětských pokojů.

 

Druhy žárovek, které (ne)šetří vaše peníze

Na trhu najdete několik druhů osvětlení. Klasické žárovky se již do zemí EU nedováží, přesto můžete ještě dnes klasickou žárovku sehnat. Jelikož ale přeměňuje na světlo pouze 10 % energie a zbytek se změní v teplo, není z hlediska úspor příliš šťastnou variantou. Lepší investicí jsou určitě halogenové žárovky, které mají dlouhou životnost a plně se rozsvítí prakticky okamžitě. Počáteční vyšší náklady se vám brzy vrátí. Mezi nejoblíbenější variantu ovšem patří LED osvětlení, díky kterému ušetříte až 80 % elektrické energie oproti klasickým žárovkám.

 

LED osvětlení nabízí vysoký výkon i nízkou spotřebu

Hlavní výhoda LED osvětlení spočívá v tom, že kromě velkých energetických úspor, získáte fantasticky osvětlený prostor. LED svítí čistě a velmi intenzivně. Vynikající volbou jsou LED bodová světla, která oceníte v místech, kam se nehodí lustr. Umožní vám nasvícení prostoru podle vašich potřeb, je cenově dostupné a nezabírá mnoho prostoru. Skvěle se vám osvědčí například v koupelnách nebo kuchyních, kde zajistí dostatek světla nad kuchyňkou linkou. Oceníte jejich vysoký výkon, nízkou spotřebu energie i dlouhou životnost.

 

Bodovky, které budou šetrné i nenápadné

Bodovky můžete nainstalovat například do stropu. Jedná se o tzv. pevné bodovky, s kterými dále už nebudete moci manipulovat. Výklopné bodovky jsou dalším typem, který se hodí tam, kde potřebujete nasvícení ploch měnit. LED bodovky se dají rovněž umístit i do nábytku. Vyzařují totiž minimum tepla a k dřevěnému nábytku jsou velmi šetrné.

 


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *